Tomatsoppa med basilika

En superlätt och god soppa som är lätt att variera. Lättast att göra om du har en mixerstav (jag går aldrig långt utan min) men funkar säkert utan också. Det här receptet räcker till ca 4 portioner.

INGREDIENSER:
  • 3 Stora mogna tomater eller ett paket tomatkross (500g)
  • 2 msk olivolja
  • 1 Finhackad medelstor gul lök
  • 1 liten finhackad röd paprika
  • 1 Pressad vitlöksklyfta
  • 1 l grönsaksbuljong (1l vatten + 2 buljongtärningar)
  • 3 msk tomatpuré
  • Salt och peppar
  • ½ tsk honung eller lite socker
  • ½ dl basilikablad eller 1 ½ tsk torkade

  1. Om du använder färska tomater måste de skållas och skalas. Då sköljer du dem och skär sen ett kryss i toppen av varje, lägger dem i en bunke och häller kokat vatten ovanpå. Låt dem ligga en stund (passa på att hacka lök och paprika), skölj dem sedan i kallt vatten och dra helt enkelt av skalet. Grovhacka dem.
  2. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull (se till att du har tillräckligt med plats), fräs lök, vitlök och paprika tills det är mjuk - ca 10 min.
  3. Tillsätt tomaten och låt koka i 10 min
  4. Häll i buljongen (Jag brukar göra buljongen av hett vatten från vattenkokaren, det går fortare då), tomatpuré, kryddor och honung/socker.
  5. Låt sjuda under lock i 15 min.
  6. Tillsätt basilika och mixa.
Servera gärna med bröd.

Utöver att den är god redan från början är soppan jättelätt att variera!
  • Mild: Häll i lite mjölk eller grädde i din skål
  • Kryddig: Släng i kryddiga korvar
  • Kryddigare: Låt en liten finhackad chilifrukt (inga frön), eller chilipulver fräsa med löken och paprikan.
  • Matigare: Tillsätt ca 2 ½ dl makaroner efter mixningen.
Just nu äter vi den med makaroner och chorizo korv, jättegott! När man blandar i makaroner och korv räcker det längre, jag skulle gissa att samma soppa blir minst 6 duktigt tilltagna portioner.

Går det att frysa?

Det är inga problem att frysa och tina soppan, men kanske inte med pasta eller korv i - det är nog inte så spännande. För att få plats med så många som möjligt i frysen brukade jag hälla dem i påsar stående i en burk (så att de inte tippade) och frös dem så. Då blev de nästan fyrkantiga.

/Malin

Kommentarer
Postat av: Emma Bergvall

OH! låter ju massa gott och BILLIGT :D bra grejer. jag som gillar tomatsoppa :) ska lagas

2008-09-02 @ 21:13:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0