Observationer om hemlagad ravioli

Försökte mig på att göra hemlagad tortellini häromdagen. Ja, jag var mycket uttråkad.
Först och främst blev det inte tortellini, för det kändes för svårt att få till formen, det blev ravioli i stället. För det andra hade jag inga riktiga ingredienser till fyllningen hemma, så det blev lite köttfärs, röd paprika och vitlök som fick fräsa i smör med lite kryddor.

Degen var det inga problem med dock (men kladdigt!).
Jag trodde att det skulle vara svårare än det var. Jag följde receptet på påsen, använde durum-mjöl (som man också bakar ciabatta med) och vanligt vetemjöl. Något som är bra att veta är att degen tål att kavlas betydligt tunnare än vad man först tror, därför blev min ravioli lite väl tjock och tog lång tid att koka.

Nästa gång ska det göras med ordentlig fyllning, jag tänker först och främst på ricottaost som är så otroligt gott. Och mycket tålamod. Vill försöka med tortellini formen som inte spricker upp lika lätt som ravioling (det var ändå bara 1 som sprack i kastrullen, av 15). Sen ska alla göras munsbits-stora; jag blev lat och gjorde mina för stora - ett format som det inte är något större fel på innan man måste skära dem för att få in dem i munnen och fyllningen faller ut på tallriken (och ner i knät).

Som studenmat är väl hemlagad pasta kanske inte det mest ekonomiska, men om alternativet är att köpa färskpasta i butiken skulle jag hellre köpa en påse durummjöl (~20 kr/kg) och knåda på. Det är ju ganska imponerande om man ska bjuda på middag, att bjuda på hemlagad pasta. ;-)

Jag återkommer efter mitt nästa försök.
Kanske på fredag omd et bli tjejmiddag då.

/Malin

Videojug - Fattiga Riddare

Med ny pencillin-dos försvann aptiten, chocking news I know - Malin är ju alltid hungrig. Så den kulinariska inspirationen idag ligger ungefär i nivå med havrepuffar och mjölk. Men frukta icke, jag sviker inte!

Mitt tips idag blir siten www.videojug.com , som är full med videorecept men också en hel del annat kul, bra och ha (och helt onödigt) förklarat på video. Till exempel: How to give a Man to Man hug, How to Make Tikka Masala Chicken, Origami och tusen andra grejer som man aldrig trodde behövdes förklaras.

Men här har vi i alla fall dagens recept - på video - för Eggy Bread, eller med svensk översättning: Fattiga riddare.


How To Make Eggy Bread

Enjoy

/Malin


Bamboo Garden - Kinesisk Restaurang

Ni vet det där okontrollerbara suget man får efter kinamat när man inte kan komma på vad man ska ätBamboo Gardena, precis har hittat en hundring i fickan och inser att man har varit extra duktig och sparsam den här veckan? Nej, kanske inte. Men hur som helst blir man titt som tätt sugen på kinamat - eller i alla fall blir jag det.

Mitt på Söder (eller i SoFo som det tydligen kallas - Söder om Folkungagatan) på Åsögatan 120 ligger Bamboo Garden. Nästan precis mellan Medis och Skanstull, gå från medis mot Ringen och sväng vänster in på Åsögatan.  Utifrån ser den ut som vilket tacky kinahak som helst men när man kommer in är det en helt annan femma.

Personalen är extremt trevlig - första gången jag stack in huvudet under lunchrushen ropade ägaren glatt "Välkommen hem!" och kom för att snacka. Väldigt bra service.

Och maten... Jo maten, var som att dö - och sen komma till himlen.

Vi tog take-out och åt hemma. Fyra personer beställde varsin rätt och ALLT var gott. Den absolut bästa kinamaten jag har ätit i hela mitt liv. Stora portioner, min blev både en stor middag och matlåda till nästa dag. Så man kan absolut dela på en rätt två personer. Och gör man det blir priset faktiskt billigare än ett Meal på Donken, för en varmrätt för take-away behöver inte gå på mer än en hundring. Evigt prisindex för kinamat är väl fyra små rätter antar jag, och på Bamboo Garden kostar det 102:- för avh, 113:- för servering där.

Men för guds skull, beställ inte fyra små rätter om du går dit! De har så mycket mer på menyn som är betydligt godare. Jag kan varmt rekomendera Gongbao-kycklingen (det står stark på menyn, men det var bara gott - riktig smak, inget urvaskat), deras friterade räkor är superfina om man är på det humöret.

Själv ska jag nog slå på stort nästa gång och pröva deras smörstekta anka med kantareller och soyasky (165:- serv/ 145:- avh), men efter att ha ätit där och smakat deras mat skulle jag lugnt kunna beställa vad som helst på menyn.

Vi ses där!

/Malin

Passerade tomater

Mitt tips är att använda passerade tomater istället för krossade tomater..blir mycket godare tycker iallfall jag..man slipper alla äckliga bitar av tomat som man råkar stöta på ibland =)

Tillsätt alltid lite tomatpure och du får en super bra grund av "tomatsås"

// Emma Bergvall

Lax med citronpasta

Har levt på IKEA luncher, kebab och mat från frysen de senaste dagarna och inspirationen är väl inte så himla stor just nu. Så det får bli ett gott minne från förra veckan i stället. Markus' mamma droppade förbi och hade i vanlig ordning med sig mat (ska man bli förolämpad?), bland annat en mumsig bit lax marinerad i bland annat dragon. Annars är ju lax inte så billigt, men om man ska äta det har jag kommit fram till att det bästa är att köpa den färska. Chumlax smakar bara plast.

På med salt och in i ugnen på 200 grader, kanske 20 minuter. Koka under tiden pasta, slå av vattnet och tillbaka i kastrullen. Denna gången var jag lite lat, för svärmor hade också tagit med sig Keldas "Lovely Lemon", en mild citronsås som jag slängde. Men normalt sett brukar jag slå i lite matlagningsgrädde, svartpeppar och smaka av med riktig citronsaft. Sen får allt gotta ihop sig på den avstängda plattan en liten stund.

Serverades med sallad.

Lax med citronpasta och sallad

Nya möbler och mumsig glass!

Om ni någonsin tvivlar på det förhållande ni för stunden är i och vill veta om det finns en chans att det håller, åk med din tilltänkta till IKEA. Om ni kommer ut därifrån och hem igen utan att slita varandra i stycken har ni en god chans - IKEA är det ultimata förhållandetestet. Nu lyckades både jag och pojkvännen tack o lov klara testet, trots närmare 4 timmar spenderade på bygget, spring upp och ner och trängsel på gratisbussen hem.

Vi fick allt vi skulle ha till vardagsrummet på IKEA och i går kväll kom möblerna med budbil. Monteringsdags. (Relations-test nr 2!)
Det hela slutade med en något sned och hamrad skiva, mycket byggdam,en hel del förvirrade svordomar och ett mycket mycket snyggt vardagsrum.  Nu saknas bara TVn som vi inte kan beställa förän efter löning...

Och vilket bättre sätt att fria sin vackra nya möblering än att sitta ner, beundra den och avnjuta Ben & Jerry's senaste smak. Let me tell you, Half Baked är ett genidrag. Det bästa från Cookiedough och Chocolate Fudge Brownie i en himelsk blandning. Lyckades hitta en pint gömd i frysdisken på ICA, fast den nya smaken officiellt inte ska släppas innan nästa vecka. Yay! Rekomenderar den starkt om ni är fan av ovannämnda smaker. Mums mums!

Half Baked

Finns det rimliga skäl för att göra av med halva månadens matbudget på glass?

/Malin

Havregrynsgröt

Ett sent god morgon till er alla! Hoppas att ni har sovit gott.

Till frukost idag blev det havregrynsgröt och en kopp te, något som är varmt,billigt och mättade.

INGREDIENSER (per person):

  • 1 dl havregryn
  • 2 dl vatten
  • 1 nypa salt

Koka allt på låg/medlevärme i ett par minuter och rör om då och då.
Ät.

Här hemma har vi blandat havregryn och rågflingor 50/50 i en burk för snabb tillgång, och gröten blir inte så geggig då.

Serveras tex med:

  • En klick smör
  • Mjölk och sylt
  • Honung
  • Frukt eller bär (blåbär är gott, men hallon lite småskumt)
Med mätt mage ska jag idag trotsa min hosta och ta gratisbussen till IKEA för att köpa det sista till vardagsrummet. Bilder följer.

Studenttips

Jag vet kära vänner, jag tjatar om studentlivet men det är helt fantastikst. Idag annordnade kåren och företagen här i sundsvall en fixarmässa och då fick man GRATIS MAT! Det är mitt tips idag, leta gratis mat.

På tal om äggröra och ägg överhuvudtaget faktiskt så rekomenderar jag om man har tillgång till sånt att köpa ägg från någon lokal bonde, mycket godare för det är verkligen skillnad på ägg och ägg.

Men jag tycker att någon kan ge mig tips på vad man skulle kunna ha med till matlåda om dagarna ? det ska gå att värma i micron i lunchrummet och inte ta så lång tid att göra. Förslag?

snabb och kall sås

Jag kommer nu lära er en förkortning på creme fraiche - Crfr så om ni ser denna förkortning i mina recept så vet ni nu att jag då menar creme fraiche.
Kryddningen är efter smak så börjar alltid med lite o häll i mer om det smakar klent.

Creme fraiche är alltid bra att ha hemma som grund till många goda såser.
en variant är:
2 dl creme fraiche
salt,peppar
salladskrydda
1/2 vitlök

blanda allt i creme fraiche burken och servera till kyckling men funkar även till fläskkött om man hellre vill ha det.
Man räknar med 1/2 dl kall sås/per pers och 1 dl varm sås/per pers men sen kan ju även det variera beroende på om folk gillar sås eller inte...

kryddningen är god om man har liknande/samma smaker på det man grillar som i såsen så det kan ju därför variera och bli bra även om man inte är en mästerkock.
en annan sås som är god till lite grillnad mat är:
2 dl creme fraiche
grillkrydda
honung
salt,peppar
1/2 vitlök
salladskrydda

/ Lina

Äggröra

God morgon!

Till frukost idag bli det äggröra, och då menar jag inte den där skumgummi-liknande varianten man får på finlandsbåten! Nej, ibland måste man lyxa till det, speciellt när man är hemma och tycker synd om sig själv. ;o)

RECEPT
Äggröra på grahamsbröd med tomat och haricotvertes
3-4 Personer

  • 6-8 st Ägg
  • 1/2 tsk Salt
  • 1/2 msk Grädde, mjölk eller vatten (per ägg)
  • 2 msk Smör eller margarin
  1. Rör ihop äggen, kryddor och vätska med en gaffel
    i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna.
  2. Värm allt på svag värme, jag brukar köra på trean och rör hela tidenmot botten med träslev annars blir det en vidbränd omelett av det. Äggröran skall bli tjock och krämig men absolut inte torr.
    Serveras omedelbart, gärna tillsammans med något gott.
Idag slängde jag i lite franska örter och åt äggröran på grahamsbrödet jag bakade igår, med tomater, sockerärtor och rökt skinka.
(Här serverat på en upplaga av Sköna hem from 1988 och en av mina skisser) Annars är det mycket gott med knaperstekt bacon, tomater, stekt korv eller lax om man råkar ha rester från gårdagens middag kvar.


Och medans ni mumsar på er frukost kan ni roa er med Joss Whedons senaste verk - Dr Horrible's Sing-a-long blog. För dem av er som inte har koll på namnet ligger Joss Whedon bakom Buffy the Vampireslayer, Angel och Firefly. Men ni kommer att digga det här även om ni inte är Buffy-fan, jag lovar!

/Malin

Katy Perry

Snubblade över den här videon med Katy Perry på en anna blogg och fastnade för hennes up-beat musik och trallvänliga texter. Passar nog speciellt bra till att laga mat som inte kräver mer uppmärksamhet än att man rör då och då - mer tid att shaka loss så.





katyperry.com

/Malin

Hembakat Pitabröd

Det låter kanske överambitiöst att baka hemma men jag lovar att det är värt det! Inte bara är de här pitabröden ruggigt goda de är betydligt billigare än butiksvarianten. Går på mindre än en och en halv timme.

INGREDIENSER:
  • 8 dl vatten (37°c)
  • 1 pkt jäst
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk salt
  • 2 l vetemjöl

  1. Blanda vatten, jäst, olivolja och salt i en bunke. Tillsätt mjöl och arbeta tills degen blir blank och släpper bunkens kanter. Om du har en hurhållsmaskin kan du använda den för att knåda degen i omgångar (allt får inte plats samtidigt), om du knådar för hand; ge inte upp! Det tar ett tag inna det blir smidigt, tänk minst 5 minuters knådande innan du sätter i mer mjöl.
  2. Jäs under duk i 30 min
  3. Ta upp degen på mjölat bord, forma till en rulle och dela i 16 delar. Forma til centimetertjocka kakor.
  4. Låt jäsa under duk på plåt i ca 20 min (Nu är ett bra tillfälle att sätta på ugnen på 275º innan du går tillbaka till datorn och glömmer det)
  5. Vänd bröden och grädda i 6-7 minuter. Ställ äggklockan, det finns inget mer irriterande än bröd som bränner vid!
  6. Lår svalna på galler under handduk.
Skär ett snitt i toppen av brödet och häll i din favoritfyllning.

Förslag:
  • Tacos
  • Chili con carne med ris och creme fraiche
  • Tonfiskröra
  • Varm kyckling och couscoussallad
Frysa?

Jajamensan! Går alldeles utmärkt att frysa men atr upp ganska mycket plats. Bli mjuka och fina efter snabb tining i micron eller rumstemperatur. I vår ugn blir de hårda om man försöker tina dem där.

/Malin

Matpool

Är du student? dåligt med pengar och tycker det är rätt tråkigt att sitta ensam på ditt studentrum och äta middag?
Ditt svar är troligtvis "JA"
I så fall är mitt tips till dig att ha kollektiva middagar. Då du bjuder in dina grannar och har det lite mysigt. Om du skaffar många vänner så kanske du bara behöver laga mat en gång i veckan :D Himla bra! Du kommer också självklart att alltid ha någon att äta med. Säg hejdå till Nudlar och snabbmat.

Detta gjorde jag idag, lagade pannkakor eller plättar som man säger här i norrland. Ja dom säger så och till er alla stockholmare eller liknande som nu undrar så ska jag förklara för er vad jag har lärt mig idag om pannkakor och norrland.

Norrländska - Stockholmska
Pannkaka = pannkaka du gör i ugn , Ugnspannkaka
Plättar = vanlig pannkaka i stekpannan
Små plättar = vad vi kallar plättar

Där har ni det, första lektionen i norrländska :)

Pannkaka
1dl mjöl
1/4 tsk salt
2,5dl mjölk
1-2 ägg

Detta är recept för 1 person och ger ca 5 pannkakor. Notera att det inte är socker i, men det går att tillsätta om man vill lyxa till det lite. Vaniljsocker är också gott :) bara fantasin sätter gränser.

Smaklig måltid

// Emma Bergvall , nybliven bildjournalist studerande ( jaja jag är stolt över mig själv för en gångs skull)

Emma Bergvall

< så ser det ut om man spar några och har med som matlåda till dagen efter =)

Som student måste man alltid tänka steget före

Tomatsoppa med basilika

En superlätt och god soppa som är lätt att variera. Lättast att göra om du har en mixerstav (jag går aldrig långt utan min) men funkar säkert utan också. Det här receptet räcker till ca 4 portioner.

INGREDIENSER:
  • 3 Stora mogna tomater eller ett paket tomatkross (500g)
  • 2 msk olivolja
  • 1 Finhackad medelstor gul lök
  • 1 liten finhackad röd paprika
  • 1 Pressad vitlöksklyfta
  • 1 l grönsaksbuljong (1l vatten + 2 buljongtärningar)
  • 3 msk tomatpuré
  • Salt och peppar
  • ½ tsk honung eller lite socker
  • ½ dl basilikablad eller 1 ½ tsk torkade

  1. Om du använder färska tomater måste de skållas och skalas. Då sköljer du dem och skär sen ett kryss i toppen av varje, lägger dem i en bunke och häller kokat vatten ovanpå. Låt dem ligga en stund (passa på att hacka lök och paprika), skölj dem sedan i kallt vatten och dra helt enkelt av skalet. Grovhacka dem.
  2. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull (se till att du har tillräckligt med plats), fräs lök, vitlök och paprika tills det är mjuk - ca 10 min.
  3. Tillsätt tomaten och låt koka i 10 min
  4. Häll i buljongen (Jag brukar göra buljongen av hett vatten från vattenkokaren, det går fortare då), tomatpuré, kryddor och honung/socker.
  5. Låt sjuda under lock i 15 min.
  6. Tillsätt basilika och mixa.
Servera gärna med bröd.

Utöver att den är god redan från början är soppan jättelätt att variera!
  • Mild: Häll i lite mjölk eller grädde i din skål
  • Kryddig: Släng i kryddiga korvar
  • Kryddigare: Låt en liten finhackad chilifrukt (inga frön), eller chilipulver fräsa med löken och paprikan.
  • Matigare: Tillsätt ca 2 ½ dl makaroner efter mixningen.
Just nu äter vi den med makaroner och chorizo korv, jättegott! När man blandar i makaroner och korv räcker det längre, jag skulle gissa att samma soppa blir minst 6 duktigt tilltagna portioner.

Går det att frysa?

Det är inga problem att frysa och tina soppan, men kanske inte med pasta eller korv i - det är nog inte så spännande. För att få plats med så många som möjligt i frysen brukade jag hälla dem i påsar stående i en burk (så att de inte tippade) och frös dem så. Då blev de nästan fyrkantiga.

/Malin

Välkommen till vår nya blogg!

Vissa av oss är fattiga studenter, andra utflugna från barndomshemmet och några tycker helt enkelt om det goda här i livet. Här samlas vi för att dela med oss av det lilla vi har för att förgylla varandras vardag. Det kan vara billiga och bra recept, tips på spännande restauranger eller den senaste innedrinken. Tillsammans hjälper vi varandra med de där småsakerna som är bra att veta men som vi är för stolta för att fråga våra föräldrar om. ;o)

Vi ses ute i bloggen!

RSS 2.0